Gnistrande nysnö och storslagna fjällvidder

Tänndalen ligger nära den norska gränsen i västra Härjedalen och beskrivs ofta som den mest genuina delen av svenska fjällen – en bevarad pärla där kommersiella påtryckningar skett försiktigt och därför bevarat det idylliska och naturnära. Med en historia av fjällturism som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet. Här trivs gamla och nya generationens naturälskare, fjällentusiaster, skidåkare och äventyrare.

Föreställ dig att åka skidor 800 meter över havet, med solen som värmer, gnistrande nysnö och utsikt över trädtoppar och fjäll. Med sitt höga läge erbjuder Tänndalen varierad skidåkning och storslagna fjällvyer. Det är även ett av Sveriges mest snösäkra skidområde med landets längsta skidsäsong som sträcker sig från oktober till maj.

Ett av Sveriges mest snösäkra skidområde med landets längsta skidsäsong som sträcker sig från oktober till maj.

Tänndalen är en del av Destination Funäsfjällen som är en av Sveriges största skiddestinationer och även omfattar skidanläggningarna Funäsdalsberget, Tännäs kröket, Ramundberget och Kappruet som alla är tillknutna och ingår i samma skipass.

I Tänndalen finner du en unik kombination av förstklassig utförsåkning med 12 liftar och 53 nedfarter och längdskidåkning med 300 km preparerade spår genom högfjäll och dalgång. Tack vare den stora mängden nysnö gör sig Tänndalen utmärkt för offpist-åkning. Det finns även ett flertal barnområden med nedfarter som passar hela familjen. Oavsett om du är elitåkare eller nybörjare har du möjlighet att utveckla din skidåkning i Tänndalen.

Tänndalens många skepnader

Men Tänndalen är mycket mer än en skidort. Under året skiftar naturen och varje årstid erbjuder sin unika karaktär och aktiviteter. Låt adrenalinet flöda och utmana dig på extremsportcentret Parker eller testa isklättring, snökite eller skoter. Njut av snöäventyr samtidigt som solen står högt över fjällen under vårmånaderna. Paddla, cykla eller vandra i orörd fjällmiljö under sommarhalvåret och njut av tystnaden och makalös utsikt ovanför trädtopparna. Åk på en fisketur och andas frisk fjälluft under sensommaren och upplev höstens sprakande färger medan du plockar färska bär eller svamp.

Ta del av Härjedalsk urkultur och besök myskoxhägnet i Tännäs eller Fjällmuséet i Funäsdalen. Besök den lilla norska världsarvstaden Röros som är en av Europas äldsta och mest välbevarade städer.

Tänndalen erbjuder också ett stort utbud av restauranger, våffelstugor och caféer – alla med fokus på mathantverk, lokala råvaror och smaktraditioner från fjällen. Frasiga våfflor med hjortronsylt, nyrökt röding, viltkött och nyplockade lingon.

Tänndalen är rikt på storslagna naturupplevelser, äventyr och avkoppling oavsett tid på året.

Världsarvsstaden Røros i Norge.

Resa till Tänndalen

Tänndalen är väl värt sin resa och det finns flera smidiga sätt att ta sig dit.

Bil

Att färdas med bil till Tänndalen med det storslagna fjällandskapet som kuliss är upplevelse i sig. Från Stockholm åker man E4 över Gävle, förbi Bollnäs och Sveg för att sedan nå Tänndalen. Tack vare vägförbättringar på E4 har resan blivit snabbare och tar ca 6 timmar. Från Göteborg tar man vägen via Uddevalla, Trollhättan, Särna och sedan Tänndalen. Resan tar ca 8 timmar

Buss

Man kan också välja bekväma snabbussen Härjedalingen som går regelbundet från Stockholm, Uppsala och Gävle med trafik sex dagar i veckan. Läs mer och boka hos Härjedalingen. Från Norrlandskusten går bussar till Östersund. Därifrån går linjebuss till Härjedalen. Läs mer och boka hos Länstrafiken Jämtland.

Tåg

Med tåg reser man smidigt till Tänndalen från hela landet. Följ landskapets skiftningar och låt resan bli en del av upplevelsen. Närmaste tågstation ligger på norska sidan i Röros men det finns flera stationer i närheten som Östersund, Sveg eller Ljusdal. Därifrån går taxi eller buss till Funäsfjällen.

Flyg

Härjedalen har också en regional flygplats i Sveg med busstransfer till Tänndalen. Man kan också ta del av fördelaktiga paketerbjudande med taxi från Sveg till Funäsdalen.

Från Stockholm går det flyg flera gånger om dagen och resan tar endast en timme.

Från Oslo flyger man lättast till Röros.

För flyg från Arlanda till Sveg läs mer på Svegs flygplats.

Anmäl ditt intresse

Lämna dina kontaktuppgifter för att ta del av visningstider och få information.

Vill du veta mer om Fjällöga?
Kontakta mäklare
Cecilia Edfeldt Jigstedt
E-post: cecilia.jigstedt@bjurfors.se
Mobil: 070-666 28 70

icon-square-five